tiistai 14. kesäkuuta 2011

Vietä lomapäivät sisällä - Kesän kesäisimmät elokuvat

Nyt kun ensimmäiset helteet ovat ohi, eikä uutta aaltoa ole ihan heti tulossa, on hyvä vetää verhot kiinni, avata kylmä tölkki ja lysähtää sohvalle elokuvien pariin. Ja koska ulkona on kylmää ja sateista, antaa Filmin rullaus nyt vinkit sadekesän pelastaviin kesäelokuviin. Näillä saat kesän ikuisen ihan sinne kotisohvalle asti.The Endless Summer

Bruce Brownin klassikkodokkari vie kotisohvamatkailijan maailman ympäri sen täydellisen aallon perässä. Kummallisia paikkoja, outoja tapaamisia sekä kesää, kesää ja kesää. Isojen aaltojen ja uskomattoman surffiseikkailun katsominen saa reissujalan vipattamaan. Kuten elokuva nimikin kertoo, tässä eletään ikuista kesää.


Stand By Me

Neljä poikaa, junarata ja lupaus ruumiin näkemisestä = täydellinen kesälomaretki. Ja tämähän on täydellinen kesälomaelokuva.


Point Break

1. Patrick Swayze
2. Patrick Swayze surffarina
3. Keanu Reeves
4. Keanu Reeves poliisina... JA surffarina
5. Angelo Pappas - mahdollisesti siistein nimi ikinä
6. Patrickin ja Keanun herkät hetket
+ Gary Buseyn havaijipaidat.
+ Tuhat muuta asiaa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.


The Big Blue

Luc Bessonin kunnianhimoinen elokuva ei ehkä ole täydellinen, mutta perhana että se näyttää hyvältä - ja huh, niin kesäiseltä. Meren syvyydet muuttuvat siniseksi avaruudeksi Bessonin haikeassa fiilistelyfilkassa.


Malèna

Kuten samaisen ohjaajan Cinema Paradiso, on Malèna elokuva, joka vie paikkoihin ja muistoihin, joita en ole ikinä kokenut, ja jotka kuitenkin tuntuvat täysin tutuilta. Välimerellisiin maisemiin sijoittuva upean näkoinen elokuva on lapsuuden kesää loppuun saakka - sitä kesää, jolloin kaikki oli vähän värikkäämpää ja lämpimämpää.


Duck Season

Pikkuinen yllättäjä jokusen vuoden takaa. Duck Season tuo täydellisesti takaisin sen fiiliksen, kun oli liikaa aikaa, eikä tietoakaan huomisesta. Mutta sunnuntain jälkeen tulee aina maanantai, ja kesän jälkeen syksy, niin se vain menee. Isot kesäsuosittelut.


Tappajahai

Jos uskalsit Tappajahain katsomisen jälkeen mennä noin vain ympärillesi katsomatta uimaan, olit rohkeampi poika tai tyttö kuin minä. Mutta isot ihmisiä tappavat hait nyt vain kuuluivat kesään siinä missä jätski ja aurinkokin.


Y tu mamá también

Kesän kuumin filkka. Tämä roadtrip on jokaisen kesän kohokohta.


Veitsi vedessä

Roman Polanskin ensimmäinen pitkä elokuva on polanskimaisen piinaava ja huumoriltaan kiero. Vakuuttavan debyyttifilkan tapahtumapaikkana on kesäinen ja turvallinen purjevene.


Kids

Harmony Korinen kirjoittama ja Larry Clarkin ohjaama filkka ei ehkä näinä päivinä ole aivan yhtä shokeeraava kuin aikoinaan, mutta aitoutensa ja rehellisyytensä se on säilyttänyt. Kids sijoittaa tapahtumansa kuumaan ja kosteaan New Yorkiin kokonaisen kesäpäivän ajaksi. Kesällähän voi tapahtua mitä vain...


Dogtown and Z-Boys

Onko mitään kesäisempää kuin kuva kuivatusta uima-altaasta ja sen valloittaneista skeittareista. Ei ole. Stacy Peraltan paras dokkari, joka on saanut myös fiktiokäsittelyn Katheryn Hardwicken toimesta. Myös fiktioversio toimii kesän fiilistelyihin, mutta kyllä tämä dokkari vie pidemmän korren.


Naapurini Totoro

Enpä tiedä voiko lapsuuden kesälomataikaa tavoittaa tämän paremmin. Naapurini Totoro on välillä vähän liiankin söpö omaan makuuni, mutta ei se mitään, onhan se niiiin ihana - ja yllätävän vakava.


Sideways

Road trip. Check.
Kesä. Check.
Viiniä ja aurinkoa. Check.
Elokuva, joka harmittomalla vitsillään pilasi Merlot'n maineen. Ja hyvä niin, koska jos joku juo Merlot'ta, mä lähden menee...


Dazed and Confused

Tätä elokuvaa ei voi katsoa liian usein. Se ei vain ole mahdollista.
Joten teepä itsellesi palvelus, ja mene nyt heti katsomaan se. Koska "school's out for summer!"


Eräs rakkaustarinaKäpy selän alla

Mikko Niskasen elokuvassa tuoksuu koivu, järvet ja satoja kertoja lämmitetyt saunat. Nostalginen pieni leffa, jonka alla kytee metsäpalo. Kesän ehdoton.


Do the Right Thing

Näin tämän ensimmäisen kerran erään kuuman kesäpäivän yönä. Se oli ehkä paras mahdollinen hetki tutustua Spike Leen parhaaseen elokuvaan. Do the Right Thing on nimittäin kesäelokuvista kuumin ja kostein. Se on kuuma kesäpäivä purkissa - tunteidenpurkauksia myöten. Täydellistä.


Filmin rullaus ottaa vastaan myös muiden suosituksia. Mikä on kesäleffojen kuningas?

6 kommenttia:

 1. Totoro, Stand by Me ja Eräs Rakkaustarina voisivat olla omia valintoja kaikkien aikojen kesäleffaksi. Malena ja Big Blue ovat myös suosikkeja, mutta vaikka kesäisiä ovatkin, häviävät "kesäisyydessään" em. kärkikolmikolle.

  Mitään parempaa kesäleffaa ei nyt kyllä äkkiseltään tule mieleen kun nuo kolme, mutta monet Bergmanin ja Fellinin leffat kuuluvat parhaimmistoon, sekä Tavianin veljesten Tähtikirkas Yö, vaikka vähän raju onkin. Myös monet muut italialaiset leffat kuuluu sarjaan, mutta myös monet ruotsalaiset ja suomalaiset.

  VastaaPoista
 2. Meinasin heittää listaan myös Fellinin Amarcordin, mutta sitten muistin, että onhan siinä muutakin kuin se mahtava kesäjakso. Se on kuitenkin Amarcordin vuodenajoista mieleenpainuvin.

  VastaaPoista
 3. Ai perkeles kovia leffoja! Noista ehkä puolet nähny ja ainoo mikä oli ehkä vähän liian markus-leffa oli toi Duck season. Toi Käpy selän alla kiinnostelis.

  Yritin miettii leffaa mis on kesä, ja ainoo mikä tuli mieleen oli se mr.Oizon rengasleffa. Siin muistaakseni paisto aurinko. Pitäski kattoo se uudestaan joskus.

  VastaaPoista
 4. Syvä joki on kesäelokuva parhaasta päästä.

  VastaaPoista
 5. Filmin rullaus hyväksyy sekä Rubberin että Syvän joen kesäelokuvien kimaraan. Tappajarengas ja vauhdikas banjo ovat molemmat kesän merkkejä.

  Filmin rullaus ei ymmärrä, mitä tarkoittaa vähän liian markus-leffa, mutta ottaa sen kohteliaisuutena, koska näkisi mielellään oman nimensä Duck Seasonin kaltaisen leffan lopputeksteissä.

  Loppu.

  VastaaPoista
 6. Yo, Point Breakistä ja Tappajahaista pisteet vielä näin vuoden jälkijunassa :-) Kesäleffalistaan sopisivat myös mm. Leonen Dollari-trilogia ja vanhat kauhuklassikot kuten Creature From The Black Lagoon.

  VastaaPoista