maanantai 28. maaliskuuta 2011

Mitä katsoin: Sauna (2008)


Huh, miten voikaan elokuva tuntua pitkältä. Ja kestoa on alle 80 minuuttia.

Heti alkuun täytyy sanoa, etten oikeastaan missään vaiheessa tiennyt, mitä hemmettiä Saunassa edes tapahtui. Tai tiesin kyllä, mitä siinä tapahtui, mutta en ymmärtänyt yhtään, mistä siinä oli kyse. Miksi tämä elokuva on tehty? Se on perisuomalaisen saunaideansa kanssa niin mielikuvitukseton ja valju, että siitä on hyvin vaikea saada otetta. On kaksi veljestä, joilla on syntejä taakkanaan. On suo, jossa on kylä. Ja on mystinen sauna. Mutta mitä muuta? Ei mitään.

Sauna näyttää elokuvalta, joka on tehty näyttämään elokuvalta. Se kuulostaa elokuvalta, joka on tehty kuulostamaan elokuvalta. Se on kauhuelokuva, jossa on juttuja, joita on nähty kauhuelokuvissa. Mutta mikään, mitä siinä on ei ole siinä sen takia, että se kertoisi tarinan jostain. Se, että jostain ilmestyy japanilaisesta kauhukuvastosta varastettu hukkunut tyttö ei tarkoita tässä elokuvassa mitään. Se, että suon lätäkössä on saunan näköinen rakennus (joka ei edes näytä saunalta) ei tarkoita tässä elokuvassa mitään. Siinä sanotaan todella paljon asioita, jotka eivät tarkoita mitään. Ja siinä möläytetään jatkuvasti asioita, jotka pitäisi jättää sanomatta. Näytetään asioita, jotka pitäisi jättää näyttämättä.

Ehkä pahin ongelma Saunassa on se, että sillä kestää noin 76 minuuttia käynnistyä. Ja sitten se loppuu. Se tuntuu 76 minuutin introlta jollekin, joka voisi olla jotain, mutta se ei ikinä keksi mistä se oikein kertoisi. Olisiko siinä ehkä jotain hahmoja? Vai olisiko se vain mystistä kauhua? Olisiko se symbolinen tarina jostain? Vai laitetaanko siihen vain joku tyyppi, jolla on ensin musta kukka kädessä, sitten se dippaa sen veteen ja se muuttuu valkoiseksi? Hei, mä älysin! Pese syntisi! Sehän on tämän elokuvan mainoslause! VAU!

Sauna käyttää koko kestonsa sanoakseen, että saunassa oli aikoinaan tapana pestä synnit pois. Ei mitään muuta. Se sanotaan kuvilla, sitten se sanotaan ihan ääneen ja pari kertaa kuuluu vihdan ääni tätä tietoa vahvistamaan. Okei, mä älysin, saunassa oli aikoinaan tapana pestä synnit pois! Mitä muuta tässä elokuvassa on?

Ja en halua spoilata mitään, mutta elokuvan lopullahan ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Siinä on sellainen mies, jolla on kasvojen tilalla sellainen japanilaishenkinen aukko, josta tippuu mustaa liejua. Jonkun silmistä tulee verta ja joku on pimeässä. Loppu.

Lähdin katsomaan Saunaa aika pienin odotuksin, koska Jadesoturi ei varsinaisesti räjäyttänyt tajuntaani, mutta jotenkin se matalakin rima onnistuttiin polkemaan maahan. Mutta jos jotain hyvää pitää sanoa, niin parasta Saunassa on se, että se on tehty. Se, että jotkut tekivät elokuvan, jonka halusivat tehdä. Sama kai se on, mitä mieltä mä siitä olen, onpahan tehty. Toivottavasti ensi kerralla niin, että mäkin tykkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti