lauantai 7. toukokuuta 2011

Äitienpäivän elokuvavinkit!

Mikäpä olisi parempi tapa ilahduttaa äitiä, ja vaikka koko perhettä, kuin katsoa yhdessä äitimäinen elokuva. Filmin rullaus tarjoaakin nyt kätevän listan, josta itse kukin voi poimia oman äitienpäiväelokuvansa sunnuntain kakkukestien jälkeistä ähkyä piristämään. Ja koska sunnuntait ovat tässä blogissa yleensä omistettu sunnuntain erikoisille, eivät nämäkään elokuvat täysin klassisia äitienpäivävalintoja ole. Hyvää vaihtoehtoäitienpäivää kaikille! (Oli muuten yllättävän vaikeaa keksiä elokuvia, joissa on hyviä äitihahmoja. Isänpäivänä samanlaista ongelmaa tuskin tulee vastaan... Mites se vahvojen naishahmojen tila elokuvissa?)


Aliens

Monet sanovat, että Alienin jatko-osa on ensimmäistä parempi, mutta sehän on ihan naurettava väite; James Cameronin sotilasfetissimäinen toimintaelokuva ei millään voita tunnelmallista ykkösosaa. Mutta Aliensissa on kuitenkin yksi elokuvahistorian parhaita ja pelottavimpia äitihahmoja luolassaan sikiävän kuningatar-alienin muodossa. Eikä pidä unohtaa, että Ripley on yksi ensimmäisiä elokuvien naissankareita, ja lopussa nämä kaksi äitihahmoa kohtaavat klassisessa ”kumpi on parempi äiti” -taistelussa. Tästä ei äitienpäiväfilkka parane!

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Onko äitisi scifin, toiminnan, kauhun ja huonon äijähuumorin ystävä? Niinpä.


Mother

Joon-ho Bongin elokuva esittelee äitihahmon, joka ei lopeta poikansa suojelua edes silloin, kun kaikki todisteet ovat häntä vastaan. Todellista äidinvaistoa, sanon minä. Mother on on korealainen sekoitus draamaa, komediaa, trilleriä – ehkä jopa pikkuisen kauhua. Sen rakenne on lähestulkoon täydellinen ja kerronaltaan se on uskomattoman hallittu kokonaisuus. Ensin pelottaa, sitten naurattaa, ja pian alkaakin itkettää ja naurattaa yhtä aikaa, kunnes ohjaaja Bong vetää katsojalta maton alta ja jättää tämän pitelemään leukaansa. Yksi viime vuoden ehdottomia helmiä!

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Joon-ho Bongin genrejä rikkova tyyli ja mustaakin mustempi huumori voi mennä äideiltä hieman ohi, mutta Hye-ja Kimin esittämä äitihahmo saattaa hyvinkin vedota niihin suojelevampiin äiteihin. Kannattaa kokeilla.


4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää

Cristian Mungiun rankka ja karu draama saattaa olla liian shokki kakun jälkeisiin sokeritunnelmiin, mutta ei tämän elokuvan katsomiselle väärää hetkeä voi valita. Oikeastaan jokaisen pitäisi nähdä tämä ihan vain siitä syystä, että tässä on elokuva, jonka jännite rakentuu koko sen keston ajan odotuksiin, joita ei ikinä täytetä, tai jotka lunastetaan jollain täysin odottamattomalla tavalla. Varoitus: Ei kovin helppo pala äitienpäiväksi.

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Hyvin mahdollista, mutta haluatko masentaa äitisi juuri äitienpäivänä?


Children of Men

Huraa, äidit! Millaisessa maailmassa oikein eläisimme, jos mahtavat mammat eivät olisi synnyttämässä tänne pieniä tulevaisuudentoivoja. No, katsopa Alfonso Cuarónin ohjaama Children of Men, niin saat vastauksen. Mutta jopa tässä synkässä tulevaisuudenkuvassa kaiken pahan keskeltä nousee toivo äidin ja tämän lapsen muodossa. Huraa, äidit!

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Ajoittainen väkivalta ja toiminta saattaa vieraannuttaa joitakin mammoja, mutta tehokas draama ja yleispätevä teema toivonpilkahduksineen toiminee äitiin kuin äitiin.

The Graduate

Vahvat äitihahmot? No, ensimmäisenä tulee mieleen yksi maailman kuuluisimpia ja useimmiten väärin muistettuja lauseita: ”Mrs. Robinson, you're trying to seduce me, aren't you?”. Mike Nicholsin klassikosta ei tarvinne sen kummempia kirjoitella. Se on lähes täydellinen.

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Jos ei, niin äidissäsi on jotain vikaa.
Psycho

Yksi elokuvahistorian muistettavimpia ja pelottavimpia äitejä ei oikeastaan edes esiinny koko elokuvassa. Hitchcockin kauhuklassikko on niin tuttu jokaiselle, että sen uudelleenkatsominen äitienpäivän kunniaksi käynee jokaiselle perheenjäsenelle.

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Tykkäsi varmaan jo ennen kuin olit syntynyt, vaikkei välttämättä uskallakaan katsoa uudelleen.

Little Children

Jotkut äidit käyttäytyvät kuin lapset, ja toiset rakastavat lapsiaan vaikka nämä rakastaisivat lapsia vähän väärällä tavalla. Todd Fieldin hieno, mustaa huumoria ja epäilyttäviä tilanteita sisältävä draama on todella tehokas kaikin puolin. Sen tapa käyttää usein halvalta haiskahtavaa kertojaääntä on suorastaan loistava, ja elokuvan hahmot ovat muutakin kuin vain isiä ja äitejä. Liian unohdettu helmi muutaman vuoden takaa.

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Jaa-a, nyt liikutaan aika vaikealla alueella. Kuinka suojeleva äitisi on, ja onko hän varoittanut sinua uima-altailla snorklaavista miehistä?


Black Swan

Darren Aronofskyn paras elokuva. Niin tehokas, että katselin tätä koko keston ajan leuka lattiassa ja silmät pyöreinä. Täydellinen yhdistelmä Aronofskyn aisteihin tunkevaa tykitystä ja hienovaraisempaa kerrontaa. Huh, miten hieno kauhuelokuva tämä onkaan! Ja jos pelottavista äideistä puhutaan, niin...

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Kuinka paljon äitisi kestää itsekidutusta ja äärimmäisiä pelkotiloja?
Home

Jokainen äitihän haluaa rakentaa täydellisen kodin, eikö niin? No niin haluaa myös Isabelle Huppertin esittämä Marthe tässä Ursula Meierin erikoisessa, mutta vangitsevassa elokuvassa, joka antaa katsojan arvailla ja arvailla loppuun asti. Home ei jakele suoria vastauksia, vaan kertoo tarinansa rauhassa hyvin kirjoitettujen hahmojen ja tapahtumien avulla. Kummallinen, mutta mieleenpainuva elokuva.

Mahdollisuus, että äitisi tykkää tästä: Saattaa olla vähän liian ”out there” perinteisistä draamoista nauttivalle kodin rakentajalle, mutta jos jokin artsympi ajatustenherättäjä kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla.


Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti