sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Dokkarisuositus: Äänestä minua!

Tässäpä yksi mielenkiintoisimpia vaalikampanjadokkareita koskaan. Sen sijaan, että seurattaisiin tunnettujen poliitikkojen loanheittokampanjoita ja väittelyitä, ottaa Äänestä minua! tarkkailuun wuhanilaisen ala-asteen luokan, jossa laitetaan pystyyn vaalit luokanvalvojan valitsemiseksi. Kolme lasta valitaan kilpailemaan tästä valtatittelistä, ja jokainen saa tuekseen luokkakavereitaan ja vanhempiaan. Voisi kuvitella, että tällaiset lasten vaalit sujuvat lähinnä hauskanpidon merkeissä, mutta nämä lapset eivät leikkiä laske. He lyövät vyön alle, laittavat vastustajansa itkemään ja tekevät listoja, joissa luettelevat muiden ehdokkaiden huonoja puolia hitaasti syömisestä huutamiseen. Ja tässä kaikessa ovat mukana myös ehdokkaiden vanhemmat, jotka kirjoittavat lapsilleen vaikeita puheita, ja opettavat näille, miten vaaleja voitetaan.

Dokumentintekijät ovat löytäneet todellisen helmen tästä pienestä luokasta, ja etenkin sen kolmesta päähenkilöstä. Ehdokkaat ovat täysin erilaisia, ja jokaisella on oma taktiikkansa voiton tavoittelemiseen. Yhteistä kaikille on kuitenkin jatkuva epävarmuus ja isot paineet, jotka heille asetetaan. Asiat, joista lapset puhuvat ja väittelevät eivät ehkä ole kovin isoja, mutta keinot saada ihmiset puolelleen ovat aikalailla samoja kuin missä tahansa isoissa vaaleissa. Jos et ole tarpeeksi hyvä, niin pidä huoli, että saat toisen näyttämään vielä huonommalta. Lasten keskinäistä kamppailua on sekä hauskaa, jännittävää että hieman pelottavaa seurata. Onko tämä demokratiaa?

Äänestä minua! löytyy Kolmas ulottuvuus -sarjasta, ja on katsottavissa kokonaiset kolme vuotta. Suosittelen kuitenkin katsomaan sen nyt heti. Elokuva menee hyvin jännittäväksi loppua kohden, eikä itkuiltakaan säästytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti