maanantai 2. toukokuuta 2011

Osama Bin Laden on kuollut - Elokuva jo tekeillä

Yksi ensimmäisiä asioita, joita näin tänä aamuna oli tuhannet ja tuhannet ihmiset juhlimassa valkoisen talon edessä lippujen, tähtisadetikkujen ja muun tilpehöörin kanssa. Ruudussa oli otsikko 'Osama Bin Laden killed'.

Hetkinen? Minkä takia mieleeni tulevat ensimmäisenä nämä videot?


Siinä maailmassa, jossa itse elän, ei tappaminen ole asia, jonka pitäisi saada ihmiset juhlimaan, huutamaan ylpeänä ja nostamaan lippuja salkoon. Mitä liikkuu ihmisen päässä, joka ylpeänä katselee sanomalehtiä, joiden etusivulla lukee isolla "Osama is dead, ROT IN HELL'.

En sano, että on sama asia juhlia tuhansien ihmisten joukkomurhaa ja terroristin kuolemaa. Mutta molemmissa on kyse vain siitä, mitä sinulle on opetettu. Asioita, joista on tehty pelkoa levittäviä mörköjä, joista eroon pääseminen luo ison yhteisen helpotuksen. Sellaisen helpotuksen, joka päästetään valloilleen huutamalla ja kerääntymällä tuntemaan turvallista yhtenäisyyttä - näyttämään, että nyt asiat on hyvin.

Nähtyäni aamun suorat lähetykset murhaa ja kostonkierrettä juhlivasta ihmismassasta, koin itse lähinnä tarpeen pitää hiljainen hetki ihmisyydelle.

No, ihmisyyden miettimiset sikseen. Seuraavaksi mieleeni tuli kysymys, mitenköhän kauan kestää, että Osaman murhasta tehdään elokuva? Sain vastauksen äsken. Se on jo käsikirjoitettu, ja ohjaajana häärii The Hurt Locker -elokuvasta Oscarilla palkittu Kathryn Bigelow.
Onko kyseessä äärimmäisen nopea käsikirjoittaja vai nerokasta ennakointia? Ei oikeastaan kumpaakaan.
Kyseessä on nimittäin Mark Boalin (The Hurt Locker) käsikirjoittama pienen budjetin indie-leffa, joka kertoo siitä aikaisemmasta epäonnistuneesta yrityksestä pussittaa Osama Bin Laden. Kuten arvata saattaa, on elokuva ollut suunnitteilla jo jonkin aikaa, ja nyt tuotantokin on ilmeisesti laitettu käyntiin, ja ensimmäisiä näyttelijäkiinnityksiäkin on jo tehty. Tarina ei tule varsinaisesti kertomaan Bin Ladenista, mutta elokuvan nimi, Kill Bin Laden, viittaa, että partasuu on ainakin hengessä mukana.

On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten Osaman oikea kuolema vaikuttaa tämän pienen elokuvan tuotantoon. Kaappaako joku iso studio koko projektin ja muokkaa käsikirjoituksesta amerikkalaisen sankaritarinan, vai pistetäänkö koko homma jäihin, kunnes kuuma tilanne rauhoittuu. Mitä yleisö haluaa nähdä, nyt kun yksi maailman isoimmista möröistä on tapettu ja heitetty mereen? Kun liput on laskettu ja tähtisadetikut palaneet, pidetäänkö Osaman symboliselle kuolemalle hiljainen hetki, vai palaako pahuuden ilmentymä ikuisesti helvetissä, kun me jatkamme juhliamme maan päällä? Jäädään odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti