torstai 19. toukokuuta 2011

Lars von Trier on entinen juutalainen, nykyinen natsi - Väärä yhdistelmä Cannesiin


Näyttäisi siltä, että Lars von Trierin vuosittaiset asuntoautomatkat aurinkoiseen Cannesiin ovat nyt tulleet päätökseensä. Melancholia-elokuvan pressitilaisuudessa liian pitkään huonoa, mutta hyvin triermäisen itsetietoista, natsiläppää jatkanut ohjaaja on nimittäin nyt saanut porttikiellon tuleviin juhliin - ehkä ikuisesti?

Aivan käsittämätöntä, miten pitkälle tällainen kohuttelu ja hyssyttely ja sanojen pelkääminen voi johtaa. Okei, von Trierin läppä oli huono, hän tiesi sen aivan hyvin itsekin, mutta ei vain voinut lopettaa ilman jonkinlaista päätöstä oudoille lauseilleen. Tilaisuudessa kuvatulla videolla näkyy aivan selvästi, miten ohjaaja melkeipä tahtomattaan jatkaa läppäänsä, kuin ei vain voisi itselleen mitään. Mutta kuka tänä päivänä voi oikeasti ottaa Lars von Trierin tosissaan? Lehtien otsikot "Lars von Trier: Olen natsi." ovat niin kohuhakuisia ja suorastaan vaativat herkkisten huomiota saadakseen lisää kirjoitettavaa, ettei ole ihme, että Cannesin isot herrat joutuivat tekemään tällaisen ratkaisun. Lieköhän kyseessä uhkailu rahavirran katkeamisesta? Tuntuu hyvin mahdolliselta.

Ja mitä von Trier oikeasti teki? Loukkasiko hän todella ketään typerällä jutullaan? Itselleni ohjaaja näyttäytyy videolla vain säälittävänä, ehkä vähän itsetuhoisena (von Trier on vuosia kamppaillut masennuksensa kanssa) provokaattorina, joka jatkaa läppäänsä kunnes joku joko nauraa tai itkee. Valitettavasti reaktiot huoneessa olivat lähinnä hämmentyneitä, joten Larsin jutut vain jatkuivat ja jatkuivat. Mutta mitä sitten? Olisiko ollut parempi, että ohjaaja olisi oikeasti - eikä huonona läppänä, kuten hän nyt teki - tunnustanut olevansa natsi, rasisti, antisemitisti? Koko kohu tuntuu syntyneen siitä, että von Trier vitsaili vakavalla aiheella. Mutta oikeasti, vitsailiko hän edes sillä aiheella? Vitsailiko hän missään vaiheessa oikeasti juutalaisten kärsimyksellä tai toisella maailmansodalla? Itse en sitä videolta löytänyt. Siinä on vain tanskalainen, hyvin kummallinen ohjaaja, joka tekee pilaa itsestään, ja ennen kaikkea siitä hahmosta, jollaiseksi hän on median avulla itsensä muokannut, keräten samalla valtavasti huomiota uudelle elokuvalleen.

Mutta saatinpahan tästäkin taas kohu aikaan. Toivottavasti kaikki ovat nyt tyytyväisiä ja voimme taas unohtaa hetkeksi kaiken pahan, mitä maailmassa on tapahtunut, tapahtuu ja tulee tapahtumaan. Sanat ovat pahempia kuin teot. Peace.Ja eiköhän Lars von Trier vielä Cannesin punaista mattoa astele. Luultavasti jo seuraavalla elokuvallaan... Paitsi jos se seuraava elokuva, The Nymphomaniac, on oikeasti pornofilkka, kuten Stellan Skarsgård on vakavasti ilmoittanut. Jäädään odottelemaan, mitä kohuja siitä aiheesta saadaan. Entä jos siinä vaikka näkyy alastomuutta? Huiiiiiii....

ps. samaisilta festareilta poimittua. Ketä saa haukkua ja ketä ei? Kuka saa haukkua ja kuka ei? Olen hämilläni...

pps. Jodie Foster ei liity aiheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti