tiistai 3. toukokuuta 2011

Wes Anderson ja Moonrise Kingdom - Uusi tyyli, uudet kujeet?

Wes Andersonilla on nyt näytön paikka. Suurena lupauksena pidetty ohjaaja on alkanut saada kritiikkiä ihmisiltä, jotka ovat kyllästyneet katsomaan elokuvasta toiseen Andersonin uppoutumista tyyliinsä ja keskittymällä melkeinpä enemmän pienistä pienimpiin yksityiskohtiin kuin elokuvan kokonaisuuteen. Auteur teki eräänlaisen hypyn tuntemattomaan viimeisimmällä elokuvallaan, Fantastic Mr. Foxilla, joka oli Andersonin ensimmäinen animaatio - ja omasta mielestäni yksi ilmestymisvuotensa parhaista elokuvista - mutta sitä ennen ilmestynyt Darjeeling Limited antoi jo osviittaa, että ohjaajan rakkaus omaan tyylittelyynsä saattaa hyvinkin vielä kostautua. Itse tykkään jokaisesta Wes Andersonin elokuvasta, mutta Darjeeling Limited on niistä selkeästi heikoin.

Andersonin uusimman elokuvan, Moonrise Kingdomin (mahtava nimi!), kuvaukset ovat nyt alkaneet, ja tällä kertaa näyttäisi, että ohjaaja on hieman sekoitellut pakkaa, sillä suurin osa näyttelijöistä on ensimmäistä kertaa Andersonin maailmassa. Pääosissa nähdään erittäin mielenkiintoinen joukko, kun mukaan on tullut mm. Bruce Willis, Edward Norton, Tilda Swinton sekä Frances McDormand. Totta kai mukana ovat myös Anderson-vakkarit Bill Murray sekä Jason Schwartzman, ja onpa Owen Wilsonkin antanut ymmärtää, että tekee jonkinlaisen esiintymisen filkassa. Muutamasta vakkarikasvosta huolimatta roolitus vihjaa, että jotain uutta saattaisi hyvinkin olla tulossa, ja jotenkin saan elokuvan tarinan kuvauksesta vahvat fiilikset, että tyylillisesti tämä saattaisi olla jotain vähän maanläheisempää.

Moonrise Kingdom kertoo nuoresta pojasta ja tytöstä, jotka rakastuvat ja päättävät lähteä yhdessä karkumatkalle. Tämä aiheuttaa ison kohun pienellä New Englandin edustalla olevalla saarella, jossa he asuvat, ja saa koko kylän etsimään heitä - ja ohjaajan elokuvat tuntien myös itseään.

Andersonmaisesti mielenkiintoiseen roolitukseen kuuluvat myös ensikertalaiset Jared Gilman ja Kara Hayward, jotka näyttelevät elokuvan rakastunutta nuortaparia. Saa nähdä ovatko he todella pääosassa, vai ottavatko kylän vanhemmat isomman roolin tarinassa, jossa Wes Anderson siirtyy jo aikaisemmissa elokuvissaan paljon kanavoimaansa kultaisen 1960-lukuun. Oli miten oli, homma kuulostaa todella hyvältä, ja arvelen, että tulossa on jotain uuttakin. 60-luku, kultainen aurinko ja pari purjehduskenkiä, muuta en pyydä.

Kuten sanottua, leffan kuvaukset ovat jo alkaneet, joten Moonrise Kingdomia voinee odotella valmiiksi vuoden 2012 aikana. Sitä ennen voi vaikka katsoa alla olevan koosteen andersonmaisista hetkistä, tai pistää vielä paremmaksi ja laittaa pystyyn Wes Anderson -maratonin. Houkutteleva ajatus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti